POR pentru INTREPRINDERI

Atât în POR2014-2020, cât şi in POR2021-2027 se finanţează intreprinderile prin proiecte de acordare de ajutor de minimis (în limita a maxim 200.000 euro/3 ani), cât si ajutor de stat (în limitele specificate de fiecare apel lansat).

In prezent este lansat şi activ un apel pentru IMM (POR2.2), care finanţează proiecte de dezvoltare cu fonduri între 1.500.000 şi 6.000.000 euro/proiect, cu o rată de cofinanţare de 30 % pentru intreprinderile mici şi de 40 % pentru intreprinderile mijlocii. Apelul permite depunerea proiectelor între 30 octombrie şi 30 noiembrie 2020 şi este valabil pentru tot teritoriul national, cu excepţia Regiunii de dezvoltare Bucureşti-Ilfov.

Gama de cheltuieli eligibile:

Capitolul 1. Cheltuieli pentru amenajarea terenului (finanțabile prin ajutor de stat regional)

1.1. Amenajarea terenului

1.2. Amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea la starea iniţială

Capitolul 2. Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului (finanțabile prin ajutor de stat regional)

Capitolul 3. Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică (finanțabile prin ajutor de minimis):

3.1. Studii de teren

3.2. Obţinere avize, acorduri, autorizaţii

3.3. Comisioane, cote si taxe – se cuprind: cota aferentă Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru controlul calităţii lucrărilor de construcţii, cota pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi pentru autorizarea lucrărilor de construcţii, cota aferentă Casei Sociale a Constructorilor, taxe pentru acorduri, avize şi autorizaţia de construire/desfiinţare.

3.4. Proiectare şi inginerie

3.5. Consultanţă

3.6. Asistenţă tehnică

Capitolul 4. Cheltuieli pentru investiţia de bază (finanțabile prin ajutor de stat regional)

4.1. Construcţii şi instalaţii

4.2. Dotări (utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu si fara montaj, dotări) –

5.2. Cheltuieli diverse şi neprevăzute – se consideră eligibile dacă sunt detaliate corespunzător prin documente justificative şi doar în limita a 10% din valoarea eligibilă a cheltuielilor eligibile cuprinse la Cap. 4. ”Cheltuieli pentru investiţia de bază”, punctul 4.1. ”Construcţii şi instalaţii”.

  • Cheltuieli cu achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, respectiv care se regăsesc în Subgrupa 2.1. „Echipamente tehnologice (mașini, utilaje și instalații de lucru)”, Subgrupa 2.2. „Aparate și instalatii de masurare, control și reglare”, Clasa 2.3.6. ”Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat”, sau Grupa 3 „Mobilier, aparatura birotica, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale” din Hotărârea Guvernului nr. 2139/ 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările şi completările ulterioare și care se încadrează în limita valorică aferentă mijloacelor fixe, stabilită prin reglementările legale în vigoare la data depunerii cererii de finanțare.

  • Cheltuieli cu achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile/ alternative de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare. Nu sunt eligibile cheltuielile pentru procurarea de bunuri care, conform legii, intră în categoria obiectelor de inventar.

  • Cheltuielile cu lucrări de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care sunt aferente investiției inițiale propuse prin proiect.

4.3. Active necorporale – se cuprind cheltuieli cu achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare.

Valoarea eligibilă a activelor necorporale nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă a activelor corporale ce fac obiectul proiectului.

Capitolul 5. Alte cheltuieli (finanțabile prin ajutor de stat regional)

5.1. Organizare de şantier (conform HG nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice):

  • Lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier

  • Cheltuieli conexe organizării de şantier

Capitolul 6. Cheltuieli cu activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului (finanțabile prin ajutor de minimis) – sunt eligibile în conformitate cu prevederile contractului de finanţare, în limita a 5000 lei fără TVA. Cheltuielile cu activități de marketing și promovare nu sunt eligibile.

Taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă potrivit legislației naționale în domeniul fiscal și nerecuperabilă conform prevederilor art. 69 alin. (3), litera c) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, aferentă cheltuielilor eligibile este eligibilă.

FECID vă sprijină in toate demersurile necesare accesării finanţarilor si implementării proiectelor! Avem experienţa validată in proiecte POR (2.2), astfel că echipa noastra cunoaşte deja procesele necesare pentru astfel de finanţari.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactaţi la datele indicate în secţiunea CONTACT.